Wijnbouw in Brugse regio

Houtlandse wijnen

Wijnbouw in Brugse regio

Kwalitatieve wijnbouw

De passie druipt ervan af. Het enthousiasme evenzeer. Marino Moenaert beleeft bijzonder boeiende tijden. Exact een jaar geleden mocht hij een prestigieuze gouden medaille voor de wedstrijd van de Belgische wijnen van de Vlaamse Vereniging Sommeliers in ontvangst nemen. Vandaag neemt hij afscheid van de oude benaming en presenteert hij wijnen van het oogstjaar 2018 onder de nieuwe naam Mérula – een verwijzing naar de merel, het symbool van de gemeente Oostkamp.

En binnen een ruime week start de pluk van het oogstjaar 2019. De trossen die gespaard bleven van de hittegolven die andere wijnstreken geteisterd hebben, ogen alvast veelbelovend en gezond. “Hier speelt het klimaat in ons voordeel” getuigt Marino. “Maar wij blijven met beide voeten op de grond staan. En willen in de eerste plaats respectvol omgaan met de natuur en wat ze ons schenkt. Wij denken ook aan de volgende generaties en wat wij hen willen doorgeven”. De huidige generatie wiijnliefhebbers kan nu alvast genieten van het mooie assortiment .

Het wijndomein Mérula, gelegen in de Brugse regio ten noorden van West-Vlaanderen, vindt zijn roots terug te Oostkamp. De passie voor de druif, die wijnboer Marino meekreeg van zijn grootvader, leidde tot de aanplanting van de eerste wijnrank in 2010. Intussen heeft deze passie zich vertaald in een losse 8.000 ranken verspreid rond Oostkamp, bestaande uit volgende druiven: Rondo, Johanniter, Auxerrois, Pinot Gris en de Siger Rebe. Respect voor de natuur en de streek, passie en het streven naar continue topkwaliteit zijn de pijlers die Mérula typeren. De aangeplante rassen bieden de mogelijkheid om mooie droge witte wijnen te maken. Door het gebruik van membraampersen kunnen volle trossen geperst worden wat resulteert in een prachtig resultaat.

De ranken zijn verdeeld over verschillende domeinen rond Oostkamp. Zo zet Mérula de wijnbouw in de Brugse regio terug op de kaart. In een ver verleden werd hier namelijk ook wijn verbouwd. Door de grote aanwezigheid van ijzerzandsteen in de bodem, is dit uitermate gunstige grond voor druivenranken.

Marino startte dit verhaal zo’n 10 jaar geleden. Als jonge knaap kreeg hij de passie voor de druif mee van zijn grootvader, die zelf eetdruiven kweekte in zijn serre. Een opleiding tuinbouw en enorm veel prospectie door bezoeken aan binnen- en buitenlandse wijnbouwers zorgde voor de aanplanting van de eerste ranken. Samen met zijn echtgenote Nancy en kinderen werken ze samen dag en nacht aan een succesverhaal.

Tags

Contacteer ons

Heb je een tip, opmerking of wil je gewoon iets kwijt?

Contacteer ons

Volg DWIK overal

Werp een unieke blik achter de schermen en volg de laatste ontwikkelingen op de voet.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Zelf in de kijker staan?

Heb je een eigen bedrijf of zelfstandige activiteit en droom je van een eigen publi-reportage?
DWIK helpt je graag!

Mail ons
Informatie over Vlaamse Brouwers en hun bieren Partner in projecten en communicatie